ver

De vervolgopleiding MBSR/MBCT kenmerkt zich als volgt:

De vervolgopleiding MBSR/MBCT sluit goed aan op de basisopleiding MBSR/MBCT. Wij richten ons hier op deelnemers die mindfulness kunnen integreren binnen hun beroepspraktijk waarbij we denken aan de gezondheidszorg en het onderwijs. Voorafgaand aan de definitieve plaatsing binnen de vervolgopleiding vindt een toelatingsgesprek plaats. Deze vervolgopleiding is tevens toegankelijk voor deelnemers die elders een geaccrediteerde basisopleiding hebben gevolgd.

De vervolgopleiding bestaat uit 20 opleidingsdagen van 09.45 – 16.45 uur. De totale duur is 1 jaar. Om de persoonlijke aandacht te garanderen wordt de groep altijd begeleid door twee docenten, van wie één vaste hoofddocent die de kwaliteit en het leerklimaat bewaakt en vaste contactpersoon is voor de deelnemers. Mogelijk zullen er een aantal lesdagen online plaatsvinden.

In deze vervolgopleiding staan de volgende onderwerpen centraal:

 • Verdieping van MBSR/MBCT-training middels oefenen met de inquiry en verdieping van de kennis over de curricula van de MBSR/MBCT.
 • Boeddhistische en cognitieve psychologie. Combineren van kennis van Westerse en Oosterse modellen; de achtergrondgebieden van mindfulness worden uitgebreid toegelicht.
 • Mindful Communiceren / Insight Dialogue.
 • Een stilteretraite van minimaal 5 etmalen die als opleidingsgroep gevolgd wordt.
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Toepassingsgebieden zoals mindfulness in de gezondheidzorg, kinderen, ouders en onderwijs.
 • Mindfulness en Compassie.
 • Stage waarin je zelf een volledige training begeleidt. Intervisie en supervisie vindt plaats tijdens de lesdagen tijdens deze bijeenkomsten verdiep je jouw trainerscompetenties op diverse dimensies zoals groepsdynamiek, belichaming van mindfulness, geven van de oefeningen, verdieping van inquiry en het creëren van een leerklimaat voor deelnemers.
 • Mindful Leadership.

Voor enkele deelnemers die in de toekomst MBCT gaan geven kan de mogelijkheid er zijn tot het lopen van stage binnen het Centrum voor Mindfulness van het Radboudumc.
Naast de verplichte retraite die is opgenomen in de planning van de opleiding,  is om je aan te melden bij de beroepsvereniging een tweede stilteretraite van minimaal 5 etmalen verplicht. Wij raden de stilteretraite bij Frits Koster  (4-9 januari 2022) van harte aan. Klik hier voor de link naar de website van Frits Koster.

Professionals in de gezondheidszorg zoals psychologen, cognitief gedragstherapeuten, psychiaters, POH-GGZ, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, vaktherapeuten, SPV en VMBN cat. 2 mindfulnesstrainers. Professionals in het management, het onderwijs en de welzijnssector, zoals leidinggevenden, docenten en hulpverleners.

De lesdagen zijn in principe tweewekelijks en vinden plaats op vrijdag, incidenteel op donderdag.  Tijd: 09.45 – 16.45 uur.

Data

Start vrijdag 13 januari 2023

Kosten
De kosten voor de vervolgopleiding MBSR/MBCT (20 opleidingsdagen) bedraagt € 4.100,-. Dit is exclusief literatuur (aanschaf boeken, circa € 75,- naast de literatuur van de basisopleiding en retraitekosten circa € 700,-). Opgave en betaling van de retraite loopt via een externe partij. Voor de opleidingskosten is betalen in termijnen (max 3) mogelijk.

In verband van de Covid-19 pandemie zullen er speciale maatregelen worden genomen. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd. Het kan zijn dat de lesdagen online plaatsvinden of dat de groep in tweeën gesplitst wordt.

Om deel te aan de vervolgopleiding MBSR/MBCT gelden een aantal criteria:

 • Een geaccrediteerde basisopleiding hebben afgerond.
 • Een dagelijkse meditatie beoefening.
 • Ervaring met stilteretraites is wenselijk.
 • WO doctoraal, WO master of HBO-diploma met academisch denk- en werkniveau.
 • Werken in een beroepspraktijk waarin mindfulness toegepast kan worden (bij voorkeur gezondheidszorg en onderwijs)

Er zal een toelatingsgesprek plaatsvinden waarna definitieve deelname al dan niet wordt bevestigd.

Aanmelden voor de vervolgopleiding MBSR/MBCT kan door middel van het invullen van het inschrijfformulier en het toesturen van je curriculum vitae (met foto) met motivatie aan Ramona.vanStuyvenberg-Monfils@radboudumc.nl.

Na ontvangst van deze informatie word je op grond van de inhoud al dan niet uitgenodigd voor een toelatingsgesprek.  Na dit gesprek laten we je weten of je definitief bent toegelaten tot de vervolgopleiding. De plaatsing in de opleiding is op basis van toepassingsmogelijkheden in het werkveld.

Curriculum vitae en motivatie
In het curriculum vitae zien we naast jouw persoonlijke gegevens en informatie over gevolgde opleiding(en) en werkervaring graag het volgende aan bod komen:

 1. CV met persoonlijke gegevens, foto, gevolgde opleiding(en) en werkervaring
 2. Je ervaring met mindfulness (waar heb je een MBSR of MBCT gevolgd, bij welke trainer? Waar heb je de basisopleiding gevolgd? en/of andere meditatievormen.;
 3. Je eigen ervaring met psychische klachten en genoten hulpverlening/behandeling;
 4. Je ervaring met groepen (bijvoorbeeld groepstherapie of lesgeven);
 5. Motivatie om de basisopleiding te volgen;
 6. Op welke wijze denk je de opgedane kennis en vaardigheden toe te passen?

Indien je na het lezen van de informatie nog vragen hebt neem gerust contact op met Ramona van Stuyvenberg-Monfils.

E-mail: Ramona.vanStuyvenberg-Monfils@radboudumc.nl
Telefoon: 024-3668456
Telefonisch bereikbaar op maandag tussen 15:00 – 17:00 uur en donderdag tussen 10:00 – 12:00 uur.

I.v.m. vakantie niet aanwezig van 14 juli t/m 9 augustus 2021.

Adres 
Radboudumc Centrum voor Mindfulness
Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Leslocatie

Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness beschikt over een eigen trainingsruimte en materiaal, waaronder matten, kussentjes en bankjes.

Bekijk de algemene voorwaarden voor de vervolgopleiding MBSR/MBCT.

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.