Nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vacature promovendus ‘Online en blended mindfulness voor kankerpatiënten’

 • Bepaalde tijd
 • 4 of 5 jaar, afhankelijk van arbeidsomvang
 • Publicatiedatum: 11 oktober 2019
 • Sluitingsdatum: 15 november 2019
 • Schaal 10A/10
 • Planning eerste gesprek: 25 november 2019

Functieomschrijving

Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness (prof. dr. Anne Speckens) heeft recent een subsidie ontvangen van KWF voor het onderzoeken van de (kosten-)effectiviteit van een online en blended op mindfulness gebaseerde interventie voor kankerpatiënten in een gerandomiseerde trial (RCT). De functie van de promovendus zal bestaan uit het opzetten, uitvoeren en coördineren van deze RCT, in samenwerking met verschillende andere onderzoekers en begeleiders.

Ongeveer één op de drie mensen die kanker hebben of hebben gehad, hebben last van angst- of depressieve klachten, die kwaliteit van leven op een negatieve manier beïnvloeden. In een eerdere RCT onderzochten wij de effectiviteit van groeps- face-to-face mindfulness en online mindfulness met begeleiding van een therapeut. Beide interventies bleken (kosten-)effectief in het verminderen van psychische klachten in vergelijking met gebruikelijke zorg. Echter bleek dat de groepsinterventie niet voor alle deelnemers toegankelijk, bijvoorbeeld vanwege een te verre reisafstand of vermoeidheidsklachten, terwijl bij de online interventie meer uitval van deelnemers werd geobserveerd. Het huidige project focust daarom op het ontwikkelen en testen van een blended interventie, die online sessies met face-to-face sessies combineert. Om het ‘stepped-care’ aanbod compleet te maken, zal ook een stand-alone online interventie, zonder therapeut begeleiding, ontwikkeld en getest worden. In de RCT zullen beide interventies vergeleken worden met gebruikelijke zorg.

Het project zal starten met de ontwikkeling van de online en blended interventies, in samenwerking met patiënten, mindfulness trainers en e-health experts. Hierna volgt een kleine pilot studie, waarin de nieuwe interventies voor het eerst getest zullen worden. Deze ontwikkel- en testfase zal afgerond worden aan het einde van het eerste jaar. De daarop volgende jaren zullen gebruikt worden voor de uitvoer van de RCT. Daarbij zal de promovendus contact houden met deelnemende instellingen, betrokken zijn bij werving van deelnemers, onderzoeksassistenten trainen en aansturen, en data verzamelen via interviews en online vragenlijsten. Meer aan het einde van het promotie zal de nadruk liggen op het analyseren van onderzoeksdata en het schrijven van wetenschappelijke artikelen.

Kenmerkend voor dit promotietraject is het klinische karakter. De resultaten van het onderzoek zijn direct relevant voor de klinische praktijk en de promovendus zal veel contact hebben met patiënten. Ook is er veel ruimte voor eigen inbreng en ideeën in de opzet en uitvoering van het onderzoek. Ontwikkeling van de promovendus tot zelfstandig onderzoeker staat centraal, en er is dan ook ruimte tot het volgen van diverse cursussen en verdere zelfontplooiing.  

Taken en verantwoordelijkheden

 • Werven van deelnemers.
 • Uitvoeren en monitoren van onderzoeksmetingen.
 • Verwerken en analyseren van data.
 • Schrijven van internationale wetenschappelijke publicaties.
 • Presentaties geven op congressen.

Profiel

 • Een ambitieuze onderzoeker met een master in de Psychologie of Geneeskunde of gerelateerd (een research master is een pre).
 • Een ‘kartrekker’.
 • Sterke organisatorische vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden.
 • Affiniteit/ervaring met mindfulness alsmede met de doelgroep.
 • Aantoonbare ervaring met het schrijven van internationale publicaties.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in zowel de Nederlandse als de Engelse taal.
 • Ervaring met SPSS of andere statistische analyseprogramma’s.
 • Tot slot herken je jezelf in de Radboud manier van werken.

Organisatie

Het Centrum voor Mindfulness is onderdeel van het de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc. Het Centrum voor Mindfulness is een internationaal expertisecentrum op het gebied van mindfulness, dat zich toelegt op drie kerntaken: het geven van mindfulness trainingen aan patiënten met psychiatrische of somatische klachten, medici en algemeen publiek, het uitvoeren van gedegen wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van mindfulness trainers. Onderzoek richt zich met  name op grote klinische trials naar de effectiviteit van mindfulness bij verschillende doelgroepen, en studies naar werkingsmechanismen van mindfulness.

Het Radboudumc
Het Radboudumc wil vooroplopen in de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. En daarmee aan de gezondheid van mens en maatschappij in Nederland en daarbuiten. Onze missie is dan ook: To have a significant impact on healthcare. Bekijk zelf hoe dat zich uit in onze strategie.

Lees meer over wat werken bij het Radboudumc betekent en wat onze medewerkers daarover vertellen.

Arbeidsvoorwaarden

 • Voor een basisarts is schaal 10 van toepassing, voor overige studierichtingen geldt inschaling in schaal 10A.
 • De geplande startdatum voor deze functie is 1 januari 2020.
 • In overleg kan de aanstelling zijn voor 4 jaar (32 uur per week) of 5 jaar (28.8 uur per week).

Bij indiensttreding vragen wij om een verklaring omtrent gedrag (VOG) en vindt er, afhankelijk van de functie, een screening plaats op basis van het aangeleverde cv. De procedure hiervoor verloopt via de afdeling HR van het Radboudumc.

Lees meer over de arbeidsvoorwaarden en sollicitatieprocedure binnen het Radboudumc.

Opmerkingen en contactinformatie

Sollicitanten wordt gevraagd een motivatiebrief (max. 1 pagina) op te sturen waarin ze hun specifieke interesse in de functie beschrijven, evenals een cv (inclusief cijferlijst van Master studie) en de namen van twee referenten.

Voor alle aanvullende vragen over de functie kun je contact opnemen met prof. dr. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie of met promovendus Linda Cillessen MSc. Beiden zijn bereikbaar via (024) 366 84 56. Voor solliciteren gebruik de knop ‘solliciteer naar functie’. 

Graag solliciteren vóór 15 november.
Acquisitie naar aanleiding van onze vacatures stellen wij niet op prijs.

Meer nieuwsitems

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.