Nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Promotie Mira Cladder-Micus

Beschrijving

Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) is een relatief nieuwe behandeling voor depressie die bestaat uit meditatie oefeningen en cognitieve gedragstherapie. Het was nog onbekend of MBCT effectief is voor patiënten met chronische, therapieresistente depressie. In een grote gerandomiseerde studie genaamd DeMeTer heeft Mira Cladder-Micus MBCT vergeleken met de gebruikelijke behandeling. Sommige patiënten hadden moeite de MBCT af te ronden en zijn naar na enkele sessies gestopt. Voor patiënten die wel in staat waren de MBCT af te ronden was de behandeling effectief. Zij ervoeren minder depressieve klachten en een hogere kwaliteit van leven. Verder vond ze dat MBCT een invloed heeft op specifieke negatieve gedachtenpatronen (cognitieve reactiviteit en rumineren). De resultaten hebben gezorgd voor meer inzichten over de effectiviteit van MBCT en mogelijke werkingsmechanismen.

Achtergrond

Mira Cladder-Micus (1988, Duitsland) rondde in 2013 de Research Master Behavioural Science en in 2014 de Master Gezondheidszorgpsychologie af bij de Radboud Universiteit. In 2013 begon zij met haar promotieonderzoek naar de effectiviteit van Mindfulness-Based Cognitive Therapy voor chronische, therapieresistente depressie. Sinds 2018 werkt zij als onderzoeker en psycholoog bij Pro Persona in Nijmegen.

Meer informatie over het het onderzoek naar depressie, mindfulness en therapieresistentie (DeMeTer).

Informatie

Op vrijdag 8 februari 2019 om 12.30 uur verdedigde Mira Cladder-Micus haar proefschrift in de aula van de Radboud Universiteit (Comeniuslaan 2, Nijmegen).

Proefschrift

Bekijk de online versie van het proefschrift Mindfulness Based Cognitive Therapy for chronic, treatment-resistant depression.

 

Meer nieuwsitems

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.