Nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Online mindfulness effectief bij psychische klachten bij kanker

Zowel mindfulness-therapie in groepsvorm als mindfulness-therapie in online vorm zijn effectief voor patiënten met kanker die psychische klachten hebben. Dit concluderen onderzoekers van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness op 28 juni in het Journal of Clinical Oncology. Het online aanbieden van mindfulness-therapie maakt de zorg toegankelijker zonder in te leveren op effectiviteit.

Bij een mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) krijgen patiënten door het volgen van verschillende aandachts- en meditatieoefeningen meer zicht op niet-helpende gedachten en gedragspatronen, zodat ze hier bewuster mee om kunnen gaan. MBCT bleek al effectief in de behandeling van psychische klachten bij patiënten met kanker. Voor hen is het echter niet altijd mogelijk of wenselijk om naar het ziekenhuis te moeten komen voor psychologische ondersteuning. Een online therapie zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.

Werking onderzoeken

Félix Compen en Else Bisseling van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness onderzochten de werking van zowel online als reguliere MBCT bij een groep patiënten met verschillende tumortypen en in verschillende stadia, maar allemaal met een behoefte aan psychische ondersteuning. In totaal werden 245 patiënten geloot over drie groepen: individueel op afstand begeleide online MBCT, de gebruikelijke MBCT in een groepssessie, of een wachtlijst-controlegroep.

Toegankelijker en goedkoper

Bij de patiënten in beide MBCT-groepen namen psychische klachten in vergelijkbare mate af, terwijl patiënten in de wachtlijst-controlegroep dezelfde mate van psychische klachten hielden. Wel stopten meer deelnemers voortijdig met de online therapie, maar deze was daardoor niet minder effectief. Het online aanbieden van MBCT zou de behandeling een stuk toegankelijker kunnen maken, zonder dat dat ten koste gaat van de effectiviteit. Vervolgonderzoek moet uitwijzen welk type patiënt het beste welke MBCT-interventie kan volgen, ook om drop-out te voorkomen.

Lees hier de publicatie in Journal of Clinical Oncology

Langdurige afname van klachten

Ook bleek uit vervolgonderzoek van Linda Cillessen dat psychische klachten tot negen maanden na groepsMBCT  en online MBCT blijven afnemen. Ook piekeren neemt verder af in deze periode, terwijl de positieve mentale gezondheid en mentale kwaliteit van leven verder stijgen. In het verminderen van psychische stress op de lange termijn blijkt online MBCT net iets beter te zijn dan groepsMBCT. Deze resultaten zijn recent gepubliceerd in Acta Oncologica.

Lees hier over de publicatie in Acta Oncologica

De onderzoeken zijn uitgevoerd onder leiding van hoogleraar Psychiatrie Anne Speckens van het Radboudumc, in samenwerking met Marije van der Lee van het Helen Dowling Instituut.

 

Meer nieuwsitems

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.