Kanker

Sinds de eerste randomized controlled trial in het jaar 2000 positieve effecten liet zien van MBSR op angst- en depressieve klachten bij mensen met kanker (Speca et al. 2000), zijn er meer dan 15 RCTs gepubliceerd. De resultaten hiervan zijn geïntegreerd in meta-analyses, die laten zien dat MBSR en MBCT middelgrote hebben effecten hebben op het verminderen van psychische klachten in vergelijking met de gebruikelijke zorg (Cramer et al. 2012Piet, Würtzen, and Zachariae 2012Zhang et al. 2016). Recente RCT’s hebben ook verbeteringen gerapporteerd op angst voor terugkeer van kanker, pijn, vermoeidheid, kwaliteit van leven en welzijn (Carlson et al. 2013Johannsen et al. 2016Lengacher et al. 2016; van der Lee and Garssen 2012). Daarnaast laten de eerste studies ook zien dat MBSR effectiever is in het verminderen van psychische klachten dan actieve controlegroepen, zoals lotgenotengroepen en een voedingseducatie programma (Carlson et al. 2013Henderson et al. 2012). Waar het merendeel van de studies met name vrouwen met borstkanker hebben onderzocht, kijken recente studies ook naar andere populaties zoals prostaatkanker (Chambers et al, 2016).

Bij het Radboud Centrum voor Mindfulness doen we ook onderzoek naar mindfulness voor kankerpatiënten. Een RCT naar de effecten van MBSR bij 63 patiënten met longkanker en 44 van hun partners liet zien dat patiënten in de MBSR minder psychische klachten rapporteerden dan patiënten in de gebruikelijke zorggroep (Schellekens 2017). Voor meer informatie over dit onderzoek, klik hier.

Een andere door het Radboudumc Centrum voor Mindfulness uitgevoerde RCT naar de effecten van online MBCT bij kanker stemt ook positief. In een groep van 245 patiënten met verschillende kankerdiagnosen en in verschillende stadia van ziekte bleek individueel aangeboden begeleidde online MBCT, net als groeps-MBCT, effectief is ten opzichte van gebruikelijke zorg in verminderen van psychische klachten (Compen 2018). Op de lange termijn verbeterden psychische klachten verder (Cillessen, 2018). Voor meer informatie over dit onderzoek, klik hier.

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.