Mindfulness bij kanker

De diagnose kanker heeft vaak grote impact en gaat gepaard met veel emoties. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. De training is gericht op het zo goed mogelijk om leren gaan met de gevolgen van de ziekte kanker. Bijvoorbeeld hoe om te gaan malende gedachten, gevoelens van verdriet, angst en hoe om te gaan met mogelijke lichamelijke klachten als pijn, vermoeidheid. Hoe zorgt u goed voor uzelf?

Tot maart 2023 zijn de trainingen online en maken ze deel uit van het BUDDY-onderzoek. Bekijk onderstaande informatie of de website van het BUDDY onderzoek voor meer informatie en aanmelden. 

Afbeelding

De training is een online training die in het kader van het Buddy onderzoek wordt aangeboden. Deze training wordt in onderzoeksverband aangeboden wat betekent dat u wordt geloot in een van de twee trainingsvormen. Voorafgaand en direct na afloop vult u vragenlijsten in waardoor er zicht wordt gekregen in het effect van de training.

De eerste vorm is een “blended” mindfulnesstraining, waarbij de eerste, derde, vijfde en achtste sessie online in een groep zullen plaatsvinden, begeleid door een gekwalificeerde mindfulness trainer. Deze bijeenkomsten duren 2.5 uur, en kunt u vanuit huis volgen. De overige sessies volgt u individueel online als u dat uitkomt, waarbij u wekelijkse feedback krijgt van uw trainer.

De tweede vorm van mindfulnesstraining is onbegeleid. Bij deze variant is de online training helemaal, zonder begeleiding van een mindfulness trainer. U volgt alle sessies zelfstandig online onder leiding van een virtuele trainer, op een moment dat het u uitkomt.

Middels loting wordt bepaald in welke van de twee groepen u gaat deelnemen.

Naast technieken uit de cognitieve gedragstherapie oefent u tijdens de training met verschillende aandachtsoefeningen. Tevens is er aandacht voor uitleg over lichamelijke klachten, stress, angst en somberheid. Ook is er aandacht voor communicatie en communicatiepatronen. U wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat u tijdens de training leert in uw dagelijks leven toe te passen. Bovendien is het belangrijk dat u thuis dagelijks 30 – 45 minuten besteedt aan de oefeningen.

Mindfulness bij kanker is een training in aandacht. Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we meestal de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens. Dit heeft helaas vaak een tegenovergesteld effect. De training leert u om bewuster stil te staan bij uw ervaring van het “hier en nu” en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met de klachten om te gaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij mensen met kanker deelname aan een mindfulnesstraining leidt tot vermindering van ervaren stress (angst en somberheid) en verbetering in kwaliteit van leven en welzijn.

Mensen die kanker hebben (gehad). U kunt deelnemen aan deze training vanaf 18 jaar.

U kunt zich (zonder verwijzing) zelf aanmelden via www.buddy-onderzoek.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen waarbij u verdere informatie ontvangt en u eventuele vragen kunt stellen. Voor vragen kunt u ook mailen naar buddyonderzoek.psy@radboudumc.nl of telefonisch contact opnemen met het Secretariaat van het Centrum voor Mindfulness via 024 361 46 08.

Ervaringen deelnemers

‘De kracht van lotgenotencontact is dat vaak een half woord genoeg is. Er is begrip zonder veroordeling. Ik vond het soms confronterend, maar ook heel bijzonder om te ervaren dat ieder zijn eigen kracht behoudt. Zeker niet beangstigend’
Vrouw, 50 jaar, borstkanker
‘Het heeft geholpen om op een gegeven ogenblik er toch meer met mijn vrouw er over te praten. Ook makkelijker met mijn kinderen over te praten (…) Dat is heel plezierig. Ik toon mijn gevoel naar mijn vrouw en mijn vrouw naar mij.’
Man, 73 jaar, longkanker

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.