Mindfulness voor AIOS

Mindfulness betekent: ‘Met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben.’ Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert u om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van uw gedachten, gevoelens en emoties. De training leert u bewuster stil te staan bij uw ervaring van het hier en nu en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes. Hierdoor kunt u effectiever omgaan met stress.

Stiltetuin

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten en een stiltedag. De training wordt live gegeven bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

In de bijeenkomsten oefent u met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Een wezenlijk onderdeel van de training is huiswerk. De meditatie- en yogaoefeningen kunt u thuis voortzetten met behulp van audiobestanden. In een werkboek staan verschillende oefeningen beschreven voor het toepassen van aandacht in het dagelijks leven. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt 30-45 minuten tot een uur per dag.

In de bijeenkomsten maakt u kennis met verschillende aandachtsoefeningen. U leert hoe u mindfulness kunt inzetten in het omgaan met stress. Daarnaast draagt het bij aan uw persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de training leert u ook om te pauzeren en aanwezig te zijn in het hier en nu. U krijgt inzicht in (automatische) gedachte- en gedragspatronen. Daarnaast leert u een vriendelijke grondhouding naar uzelf en anderen aan te nemen.

Deze training is voor iedereen die wil investeren in de kwaliteit van zijn of haar leven, en die bereid is om naar eigen patronen te kijken en te onderzoeken.

De training is effectief gebleken bij de volgende klachten:

  • Stress en burn-out(klachten)
  • Lichamelijke klachten die stress- en spanningsgerelateerd zijn
  • Vermoeidheid, slapeloosheid
  • Piekeren
  • Onzekerheid
  • Zelfveroordeling
  • Zorgelijkheid

Informatie over onderzoeken naar de effectiviteit van mindfulness kun je vinden op de onderzoekspagina.

De samenstelling van de groep bestaat uit diverse deelnemers zoals mensen met burnout(-klachten), medewerkers van het Radboudumc en de RU, leden van PV Radboud, AIOS, studenten en algemeen publiek.

De kosten voor de training bedragen € 455,- (incl. materiaal).

Diverse zorgverzekeraars vergoeden een deel van deze training. Raadpleeg voor meer informatie uw polis, of bekijk de website van Zorgwijzer.

AIOSSEN kunnen hun opleidingsvoucher gebruiken voor deze training. Informeer hiervoor bij het secretariaat van uw opleider. 

Januari 2023 (wachtlijst)

Data: donderdag 12, 19, 26 januari, 2, 9, 16 februari, 2 en 9 maart van 19.00 – 21.30 uur
Stiltedag: Zaterdag 18 februari van 10.15 – 16.00 uur
Trainer: Marloes Huijbers

U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen. Vervolgens ontvangt u de bevestiging met aanvullende informatie informatie op het door u opgegeven e-mail adres.
Let op: bent u onder behandeling van een psycholoog/psychiater of heeft u een verwijzing van uw huisarts? Neem dan contact op met het secretariaat (024 – 361 46 08) om de mogelijkheden te bespreken voor het volgen van een basistraining voor patiënten, welke door de zorgverzekeraar vergoed wordt.

Na het definitief worden van de aanmelding geldt de volgende annuleringsregeling;
Tot vier weken voor aanvangsdatum wordt er € 35,- in rekening gebracht. Bij annulering tot één week voor aanvangsdatum wordt 50% van het cursusgeld in rekening gebracht. Bij annulering vanaf één week voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk.

Ervaringen deelnemers

'Ik kan bewuster stilstaan bij mijn gedachten en daar als een 'observator' naar kijken. Daarnaast heb ik technieken geleerd om mezelf beter te ontspannen.'
Vrouw, 46 jaar
'Ik heb geleerd om vriendelijker en milder voor mezelf te zijn.'
Man, 30 jaar

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.