Nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mindfulness voor (bio)medische professionals

Afgelopen semester is er heel wat veranderd onder studenten. Zo werden lessen plotseling online gegeven en veranderde er veel op relationeel vlak tussen vrienden, familie en belangrijke anderen. Dit kwamen wij ook tegen tijdens het keuzevak Mindfulness voor (bio)medische professionals dat wij onder 2e jaars studenten biomedische wetenschappen en geneeskunde aanbieden.

Ook wij dienden onze lessen online voort te zetten. Wij kwamen 5 van de 10 keer online bijeen (blended versie), waarbij er aandacht werd besteed aan wetenschappelijke verdieping, beoefening en het delen van ervaringen. Thema’s als omgaan met onzekerheid, het zoeken naar de juiste balans tussen werk en privé, nieuwe invulling/ritme van de dag. Het kwam allemaal voorbij.

Alhoewel deze online versie in het begin nogal onwennig was, bleek al snel hoe waardevol mindfulness ook in deze tijden voor studenten kan zijn. Zo ontstond er:

  • meer bewustwording van gedachten, gevoelens en daaruit voortvloeiend gedrag;

“De geneeskunde studenten van nu kunnen hier veel van leren. Relatief veel studenten ervaren een burn-out, alvorens we beginnen met werken. Het is goed om stil te staan, te kijken naar hoe het gaat, uit je hoofd te komen en je bewust te zijn van de opties die je hebt, en te leren handelen naar wat je nodig hebt.”

  • het gevoel meer regie te hebben over dingen in het leven waar geen controle over is;

“Je leert om controle te krijgen over je eigen gedachten en je niet door deze gedachten te laten leiden. Je bent als het ware een buitenstaander van je eigen gedachten en kunt zelf bepalen in welke mate je hieraan denkt of juist niet. Dit is voor de echte (stress-) denkers een hele waardevolle tool.”

  • meer acceptatie;

“Ik heb geleerd om mijzelf meer te accepteren, zowel de goede als de slechte kanten.”

  • en het beter leren omgaan met stress en onrust.

“De cursus heeft ervoor gezorgd dat ik onrust kwijt ben geraakt.”

Wij hebben er weer van genoten om de studenten te begeleiden in hun groei naar zelfontdekking. We kijken erg uit naar de eerstvolgende groepen die mogelijk weer fysiek plaats zullen gaan vinden eind dit jaar.

Imke Hanssen en Marleen ter Avest

Meer nieuwsitems

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.