Nieuws

Mindfulness therapie voor patiënten met inflammatoire darmziekten

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens, postdoc onderzoekers Marloes Huijbers en Loes Nissen hebben een ZonMw subsidie ontvangen om Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) voor patiënten met inflammatoire darmziekten te onderzoeken.

Het project is één van de 9 consortiaprojecten van ZonMw waarbij onderzoek wordt gedaan naar de inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg. Het richt zich op het verminderen van klachten en verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met inflammatoire darmziekten, oftewel chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal.

Het onderzoek is een samenwerkingsproject tussen het Radboudumc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Rijnstate. Het zal starten in oktober 2020 en vier jaar in beslag nemen. In het onderzoek zullen 136 mensen met inflammatoire darmziekten en psychische klachten door het lot verdeeld worden in een groep die de mindfulness cursus krijgt en een groep die de gebruikelijke zorg krijgt. Alle deelnemers zullen bij het begin van het onderzoek en na 3, 6, 9 en 12 maanden uitgebreid in kaart gebracht worden.

Door het aanbieden van Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) aan mensen met inflammatoire darmziekten hopen we stress en vermoeidheid te verminderen en de mentale veerkracht en kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Meer nieuwsitems

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.