Compassie & Mindfulness

De compassietraining is een vervolgtraining die een aanvulling en verdieping is op de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. Compassie is een kwaliteit van het hart die ons kan helpen om met meer gemak en vriendelijkheid  aanwezig te zijn in moeilijke situaties in ons leven, zoals we die allemaal bij momenten tegen komen.

In de basistraining mindfulness hebben we reeds ervaren dat, hoe meer we ons verzetten tegen wat onvermijdelijk is, des te meer pijn en lijden dit veroorzaakt. Omdat pijn en lijden nu eenmaal onvermijdelijk zijn, hebben we vriendelijkheid en compassie voor onszelf en anderen nodig.

mindfulness communicatie

In de compassietraining worden oefeningen aangeboden die ons helpen om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen. Oefeningen worden afgewisseld met theorie over de nieuwste inzichten over compassie en zelfcompassie, gebaseerd op recent onderzoek.

Deze ervaringsgerichte training omvat vijf sessies van ieder 2,5 uur. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Geadviseerd wordt om dagelijks 30 minuten aan de oefeningen te besteden.

Door compassie te beoefenen (een vaardigheid die getraind kan worden) groeien mildheid en acceptatie voor zowel onszelf als voor anderen. Ook de moed om onze pijn onder ogen te zien en verantwoordelijkheid te nemen voor hoe we ermee omgaan neemt toe. Daarnaast onderzoeken we waar onze kritische, oordelende  geest behulpzaam is in ons leven en waar niet en hoe we ons hiertoe verhouden. We ontwikkelen middels het oefenen een vriendelijke grondhouding naar onszelf.

Deze training is voor mensen die de basistraining Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training hebben afgerond. Daarnaast zijn ook de oud-deelnemers aan de MindPreP studie van harte welkom. 

De kosten van deze online training bedragen € 250,- (studenten € 180,-). Dit is inclusief cursusmateriaal. Deze vervolgtraining wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Mei 2023

Data: Donderdag 11, 25 mei, 1, 8 en 15 juni
Tijd: 18.30 – 21.00 uur
Trainer: Nicole Schoonbrood

U kunt kiezen om fysiek of online deel te nemen. Bij online deelname sluit u digitaal aan bij de groep die fysiek wordt gegeven bij het Radboudumc. Mocht het op dat moment vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus blijken dat fysieke bijeenkomsten niet mogelijk zijn, dan zal de training volledig online worden aangeboden.

Na het definitief worden aanmelding gaat geldt de volgende annuleringsregeling: tot vier weken voor aanvang wordt € 35,- in rekening gebracht. Bij annulering tot één week voor aanvangsdatum wordt 50% van het cursusgeld in rekening gebracht. Bij annulering vanaf één week voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk.

U meldt zich aan door het aanmeldformulier in te vullen. Vervolgens ontvangt u per e-mail een aanmeldbevestiging en een vragenlijst. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld en geretourneerd, ontvangt u officiële bevestiging en is uw aanmelding definitief.

Om optimaal gebruik te maken van deze website, dient u gebruik te maken van Google Chrome.